studentie.ro  » universitar » lucrari de diploma » Rolul factorilor motivationali in obtinerea performantei

Rolul factorilor motivationali in obtinerea performantei

Publicat: 04 Mai 2011 | Vizualizari: 4861

Este din ce in ce mai acceptat faptul ca in managementul organizatiei resursa umana determina succesul si prosperitatea intreprinderii. Resursa umana este greu de stapanit, de condus, daca nu ii sunt cunoscute dimensiunile care ii afecteaza performanta. incercarea de a intelege comportamentele, de a cunoaste nevoile angajatilor, motivatiile lor, efectele produse de criza la nivelul organizatiilor si pe plan personal, cat de important este un job si cat salariul, m-a determinat sa elaborez aceasta lucrare in domeniul managementului resurselor umane.


Lucrarea de fata prezinta Rolul factorilor morivationali in obtinerea performantei, urmarind selectia resurselor umane, motivarea personalului si evaluarea performantelor resurselor umane. Lucrarea cuprinde patru capitole. Primul capitol se ocupa de conceptul de management al resurselor umane, de resursele umane in cadrul firmei si selectia si incadrarea personalului. In cel de-al doilea capitol am vorbit despre evaluarea si perfectionarea resurselor umane, despre cat este de importanta aprecierea salariatilor. Capitolul trei, cel mai complex, contine partea teoretica despre motivarea si perfectionarea personalului.


Resursele umane reprezinta acele resurse ale firmei care indeplinesc criteriile necesare pentru a fi considerate sursa principala de asigurare a competitivitatii necesare, deoarece resursele umane sunt valoroase, rare, dificil de imitat si, relativ, de neinlocuit. toate celelalte resurse ale intreprinderii sunt importante si folositoare, insa oamenii sunt acele resurse active ale organizatiei, care contribuie activ la cresterea eficientei si eficacitatii organizationale. Fara prezenta efectiva a resurselor umane este imposibil ca o organizatie sa-si atinga obiectivele.

Performanta este rezultanta a doua seturi de factori: in primul rand, aptitudinile, capacitatile si cunostintele individului, care trebuie combinate astfel incat sa conduca la rezultatele dorite; si, in al doilea rand, atitudinile, motivele, nevoile si asteptarile la care recurge fiecare individ atunci cand alege un anume tip de comportament.
Astfel, motivarea decurge din actiunea asupra celor doua seturi de factori: indivizii trebuie ajutati de organizatie sa-si dezvolte aptitudinile, capacitatile si cunostintele, iar managerii trebuie sa stie sa actioneze asupra motivelor, sa raspunda nevoilor si asteptarilor angajatilor pentru a obtine de la acestia comportamentul dorit.


Capitolul I

RESURSA UMANA, PRINCIPALA RESURSA A FIRMEI

Complexitatea procesului de management este data nu numai de multitudinea si diversitatea activitatilor care trebuie desfasurate si armonizate, ci si de diferentierile solicitate de modul de alocare a resurselor. Dintre categoriile de intrari ale sistemului reprezentat de firma - materii prime, utilaje, energie, personal - resursa umana este cea care sintetizeaza si exprima cel mai clar managementul ca tip de activitate umana.


Forta de munca este singura creatoare de valoare de intrebuintare. Firma reprezinta celula economica de baza a societatii in care se creeaza de catre oameni produse si servicii. Resursa umana este singura creatoare, nu numai sub aspect economic, ci si sub aspect spiritual, stiintific. Generarea de noi idei concretizate in produse, servicii, tehnologii, metode de conducere, solutii organizatorice noi este factorul exclusiv al omului.


Eficacitatea utilizarii resurselor materiale si informationale depinde intr-o mare masura de resursele umane. Accentuarea rolului resurselor umane nu inseamna o subevaluare a resurselor materiale, financiare si informationale. Conceperea sistematica a firmei implica abordarea resurselor umane in stransa legatura cu celelalte resurse. 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 6 - 12 luni
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2022-11-29 00:00:00 - 2022-12-05 00:00:00