Rolul strategiilor intr-o organizatie moderna in contextul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana
Publicat: 21 Oct 2011 | Vizualizari: 2653
Capitolul 1
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana
1.1 Romania si Uniunea Europeana
Uniunea Europeana este o organizatie a tarilor europene dedicata cresterii integrarii economice si intarirea cooperarii intre state. Uniunea Europeana are sediul in Bruxelles, Belgia si a fost infiintata oficial la 1 noiembrie 1993. Este cea mai recenta organizatie de cooperare europeana care a inceput cu Comunitatea Europeana de Carbune si Otel din 1951 care a devenit Comunitatea Europeana in 1967.
Membrii acestei organizatii au fost: Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxembourg, Olanda, Portugalia si Spania. in 1991 guvernele celor 12 state membre au semnat Tratatul Uniunii Europene (care a mai fost numit si Tratatul Maastricht). Acesta a transformat Comunitatea Europeana in Uniunea Europeana.in 1994 Austria, Suedia si Finlanda au intrat si ele astfel numarul total de membrii a ajuns la 15.
Romania a semnat in 1993 acordul de asociere la UE, iar in 1995 a dobandit statutul de stat asociat la UE. Astfel Uniunea Europeana, interesata la randul ei in extinderea procesului de integrare, sprijina Romania, tara relativ tanara democrata, prin asistenta, consultanta si finantarea unor proiecte care corespund standardelor europene.Obiectivul vizat este ca toate zonele, respectiv tara noastra, sa aiba un nivel asemanator de dezvoltare, pentru a nu mai exista dezechilibre regionale, astfel nivelul de trai din tara noastra s-ar ridica. Asta nu inseamna ca noi romanii vom simti diferenta in bine imediat ce Romania va adera la Uniunea Europeana.
Largirea UE aduce serioase beneficii Romaniei: ea va fi sprijinita in procesul de tranzitie spre democratie si economia de piata, urmarindu-se respectarea drepturilor omului, functionarea statului de drept, a pluralismului politic si a separatiei puterilor in stat; va beneficia de tehnologii avansate pentru modernizarea industriei si agriculturii, a introducerii unui management modern; patrunderea pe Piata Interna a UE permite cresterea productivitatii si a nivelului de trai a romanilor; perspectiva integrarii in Piata Interna a Uniunii o obliga sa-si creeze mecanisme de piata functionale, o economie competitiva, in masura sa reziste presiunilor concurentiale ale produselor si serviciilor occidentale; ii este garantata independenta si suveranitatea, participarea ei in cadrul PESC la solutionarea unor probleme importante ale lumii contemporane.
Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana nu este lipsita de costuri pentru ca orice alianta este bazata mai ales pe aspecte de natura economico-financiara, dar integrarea in UE este imposibila de realizat fara costuri suplimentare efectuate de ambele parti. Insa noul cadru institutional al UE reformele structurale efectuate in politica tarii, pot conduce la diminuarea substantiala a costurilor totale si, mai mult la o dinamica descendenta in timp a tarilor pentru Uniune, pe masura ce Romania va fi capabila sa preia din costurile respective.
Este cert ca aderarea la UE costa. Dar, care ar fi oare costurile neaderarii? Neaderarea ar insemna, de fapt, impingerea spre subdezvoltare. De aceea, avantajele aderarii sunt cu mult mai mari decat costurile. Cand Romania a aderat la UE, cetatenii romani au devenit automat cetateni ai Uniunii, putand sa se stabileasca si sa munceasca in orice tara a acesteia si sa aiba drept de vot in regiunea in care traieste (articolele 1-8 al Tratatului de la Maastricht).
Crearea Uniunii Economice si Monetare are menirea sa duca la o integrare economica mai puternica. in acest scop s-a introdus moneda unica (EURO), folosita de toate statele membre a Uniunii, mai putin Marea Britanie care a pastrat lira sterlina ca moneda nationala. Astfel si Romania va adopta euro ca moneda nationala.Romania a semnat anul acesta la 25 aprilie la Luxemburg Tratatul de aderare la Uniunea Europeana.
Negocierile Romaniei cu Uniunea Europeana
Negocierile Uniunii Europene cu Romania au fost deschise la 16 februarie 2000.Guvernul a incheiat, la 15 mai 2000, discutiile pentru cinci capitole: intreprinderi mici si mijlocii, stiinta si cercetare, educatie, formare profesionala si tineret, relatii externe-politica externa si de securitate comuna. S-au trimis documente de pozitii pentru concurenta, statistica, dreptul societatilor comerciale, protectia consumatorului, cultura si audio-vizual, telecomunicatii si tehnologia informatiilor, uniune vamala, precum si pentru politica din domeniul transporturilor.
Negocierile cu Uniunea Europeana au relevat inca o data lipsa de pregatire a insitutiilor romanesti, fapt demonstrabil mai ales prin inexistenta unor specialisti in diferite domenii ale integrarii.La aceasta s-a adaugat insuficienta coordonare intre ministere si stangaciile guvernarii din anii 1999-2000.Se constata insa o imbunatatire a negocierilor si o strategie mai clara in acest sens incepand cu 2001, fapt relevat constant in rapoartele institutiilor europene.
Quiz
În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.
Jobs
Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-03 00:00:00