Solutii locale privind protectia persoanelor cu handicap
calendar_month 05 Iul 2010, 00:00
Asistenta sociala este stiinta care incearca sa rezolve si o parte dintre problemele ce apartin persoanelor cu handicap, deoarece acestea sunt o categorie a populatiei cu o pozitie evident dezavantajata fata de alte categorii de oameni.
Problemele majore ale acestora pot fi solutionate numai prin efortul comun al tuturor oamenilor de buna credinta din domeniile: politica, social, afaceri, stiinta, cultura. Gradul de civilizare al societatii in mare masura este determinata de atitudinea fata de aceste persoane ce au un handicap. Crearea conditiilor pentru educatie si invatamant, adaptare socio-profesionala si integrare sociala a persoanelor respective constituie si un obiectiv principal al oricarui stat si a comunitatii mondiale in general.
Diferentierea persoanelor cu handicap este o problema fundamentala a stiintei sociale, o actiune complexa care se realizeaza cu ajutorul mai multor domenii (medicina, psihologie, pedagogie, etc.) axandu-se pe particularitatile dezvoltarii psihofizice individuale. Problema handicapului poate aparea in randurile copiilor si tinerilor si mai ales in cadrul persoanelor trecute de prima tinerete, facand parte in mod normal din viata sociala a tarii.
Este o tema de actualitate ce ridica zilnic noi semne de intrebare specialistilor din domeniul asistentei sociale. Asistentii sociali se confrunta cu: nivelul inalt al handicapului si tendinta generala de crestere a acestuia cu implicatii asupra starii de sanatate a persoanelor cu handicap; aparitia in familie a unui copil ce are un handicap si mai ales cind are un handicap mintal; afecteaza planurile profesionale ale parintilor dar mai ales al mamelor, mamele ce cresc si educa copii cu handicap neuro-psihic renunta la activitatea lor de munca; se deregleaza climatul psihologic in familie; se maresc cheltuielile statului pe contul pensiilor, subventiilor, serviiciilor medicale acordate persoanelor ce au un handicap; intr-o masura oarecare persoanele ce au un handicap influenteaza situatia demografica.
As dori in acesta lucrare sa abordez problema legata de protectia persoanelor cu handicap atit in plan social cit si in plan legislativ, sa enumar cateva particularitati specifice de integrare a acestor persoane.
Lucrarea mea este adresata in special persoanelor cu handicap cu referire la Comuna Crasna, unde exista un numar de persoane de varsta a treia care beneficiaza ajutorul serviciilor specializate pentru ingrijirea lor la domiciliu.
As dori sa pornesc de la cateva ipoteze ce mi s-au parut importante pentru persoanele aflate in situatia lor:
1.cu cat asistentul personal reuseste sa satisfaca nevoile si trebuintele persoanei cu handicap, cu atat persoana respectiva duce o viata mai decenta;
2.cu cat nivelul veniturilor persoanei cu handicap este mai ridicat, cu atat nivelul sau de trai este mai bun.
Noutati