studentie.ro  »  Universitar  »  Proiecte  »  La ce ne foloseste internetul

La ce ne foloseste internetul

calendar_month 03 Apr 2013, 00:00
Originile internetului se gasesc in 1969 la Ministerul de Aparare din SUA, in reteaua ARPAnet. Pentagonul construise reteaua pentru contracte militare si pentru schimb de informatii cu universitatile care se ocupau de cercetari militare. In 1983, National Science Fundation, societate ce promova stiinta, preia o parte a acestei retele in cadrul unui proiect a carui finalitate viza asigurarea accesului cercetatorilor la patru supercomputere din Cornell, Illinois, Pittsburg si San Diego.

Crearea retelei civile, activitate costisitoare si riscanta, va atrage curand tot mai multe institutii si tot mai multi utilizatori, mare parte dintre ei avand deja retele interne proprii. Astfel, NSF aparand ca perfect justificat,in contextul urmatoarei definitii: Internetul reprezinta o colectie intinsa de retele de calculatoare care cuprinde intregul glob, conectand la un larg sistem electronic de servicii, resurse si informatii atat institutii guvernamentale, militare, educationale si comerciale, cat si persoane fizice; se utilizeaza o serie de instrumente si de conventii pentru a crea imaginea unei singure retele, desi calculatoarele din retea se bazeaza pe platforme hard si soft foarte diferite.

Dar, pentru ca Internetul sa existe, este nevoie de mai mult decat de un simplu ordinator, care, in definitiv, are drept functii imediate efectuarea calculelor. Dominique Wolton considera ca au fost necesare doua conditii pentru aparitia Internetului:

· Codificarea numerica, adica transformarea oricarui tip de semn in unitate informationala si posibilitatea transmiterii lor pe acelasi fir;
· Compresiunea numerica si dezvoltarea telecomunicatiilor, concomitent cu rentabilizarea intregului segment: informatie mai multa, timp mai putin, costuri mai mici. „Internetul asigura circulatia intre audiovizual, care trimite imagini, intre telefon, care transmite semnalul, si calculator, care calculeaza rapid orice informatie”.