studentie.ro  »  Universitar  »  Proiecte  »  Sintaxa limbii franceze

Sintaxa limbii franceze

calendar_month 04 Nov 2014, 00:00
Sintaxa reprezinta studiul relatiilor intre formele care constituie discursul. In lucrarea lui Lucien Tesnières, Eléments de syntaxe structurale, se afirma ca „studiul formei exterioare frazei reprezinta obiectul morfologiei. Studiul formei sale interioare este obiectul sintaxei”. Aici se afla unul dintre conflictele definitiei.

Aceasta carte cuprinde doar cateva consideratii in legatura cu sintaxa limbii franceze. Sintaxa are ca obiect clasificarea faptelor de limba, adica a semnelor care prezinta prin definitie fata dubla a unei forme semnificante si a unei gandiri semnificate. O gramatica de forme sau o gramatica de idei este in mod necesar incompleta, deoarece semnul reprezinta asocierea unei forme si a unei idei.

Insa nu este nicio corespondenta perfecta si totala intre un sistem de forme si un sistem de valori; nenumaratele gramatici, diversitatea abordarilor si a teoriilor, nu sunt decat un efort pentru a rezolva aceasta dilema fundamentala. in aceasta carte, autorul arata caracterele care formeaza originalitatea si dificultatea limbii franceze. De asemenea, autorul incearca sa prezinte diferite puncte de vedere, punand accent mai ales pe tezele structuraliste.