Analiza cost beneficiu pentru proiectele din sectorul Deseuri
calendar_month 04 Oct 2014, 00:00
In mod special, asa cum prevede art. 40 (e) din Regulament, proiectele majore care primesc sprijin financiar din Fondul de Coeziune si din Fondul Eropean de Dezvoltare Regionala, necesita elaborarea Analizei Cost Beneficiu ca parte a aplicatiilor de finantare:
Art. 40 - Statul Membru sau autoritatea de management va furniza Comisiei urmatoarele informatii privind proiectele majore:
[...]
(e) o analiza cost beneficiu, incluzand evaluarea riscului si impactul prognozat asupra sectorului vizat si asupra situatiei socio-economice a Statului Membru si/sau a regiunii si, atunci cand este posibil si indicat, asupra altor regiuni ale Comunitatiiâ.
In acelasi timp, Regulamentul prevede ca Comisia Europeana sa elaboreze ghiduri metodologice de elaborare a ACB.
Pentru perioada de programare 2007-2013, Comisia a furnizat un set de reguli care sa asigura consecventa ACB (a se vedea Documentul de Lucru 4: Ghid metodologic pentru realizarea Analizei Cost Beneficiu, in continuare DL4). Cadrul metodologic general pentru realizarea ACB in contextul Fondurilor CE este prevazut in Ghidul ACB pentru Proiecte de Investitii, manual publicat de Comisie in 2002 si actualizat recent.
DL4 prevede linii directoare generale si recomanda Statelor Membre sa elaboreze ghiduri ACB mai detaliate, in scopul asigurarii consecventei proiectelor propuse pentru finantare in diferite sectoare si âtinand cont de cadrul institutional specific, in mod special pentru sectoarele transport si mediuâ.
In conformitate cu regulamentele mentionate mai sus, Ordonanta de Guvern nr. 28/09.01.2008 privind regulile metodologice de elaborare si aprobare a documentatiei tehnico-economice pentru proiectele de investitiiâ prevede elaborarea ACB ca parte a documentatiei tehnico-economice pentru proiectele de investitii publice.
Noutati




