studentie.ro  »  Universitar  »  Referate  »  Aspecte metodice privind rezolvarea unor probleme de examen

Aspecte metodice privind rezolvarea unor probleme de examen

calendar_month 18 Aug 2012, 00:00
Examinarea candidatilor la admiterea in invatamantul superior, prin sistemul de teste grila, il pune pe acesta in fata unui registru tematic larg, divers, cu variate grade de dificultate.

Poate candidatul sa puncteze fara sa rezolve sarcinile date !? Iata o posibilitate la care se gandesc si cei care alcatuiesc testele, cat si cei care le rezolva.

Sansa este de partea candidatului cu o atitudine activa, capabil sa faca rapid conexiuni. Rezultatul depinde, in mare masura, de acumularile sale teoretice, de antrenamentul in rezolvarea problemelor, de starea de spirit, de imaginatia, de inspiratia si mobilitatea tematica, de inventivitatea, de sansa, de capacitatea de a gestiona eficient timpul de examen.

Rezolvarea sarcinilor de lucru este laborioasa, necesita rigoare deosebita si timp bine proportionat.

Insa, in unele situatii, raspunsul corect se poate selecta prin valorificarea in mod abil a unei parti din premisele problemei, prin particularizari convenabile sau testari punctuale.

Expunem, in continuare, doua variante de rezolvare a unor probleme.
  • Varianta 1 se refera la rezolvarea matematica, in totalitate, completa, si apoi selectarea raspunsului corect.
  • Varianta 2 are in vedere evaluarea alternativelor de raspuns, din lista, prin comparare cu cerintele problemei, fara rezolvare propriu-zisa.
Exemplele sunt alese din portofoliul de probleme utilizat la selectarea si redactarea celor pentru problemele de concurs.