Ce este reclama?
calendar_month 19 Feb 2014, 00:00
Pentru necunoscatori Reclama ar putea parea un domeniu fara prea multe reguli si cu multa creativitate implicata. Un domeniu in care oricine poate avea succes daca este un bun comunicator. Insa de fapt reclama s-a dezvoltat de-a lungul timpului inca din antichitate, si are o definitie mult mai ampla. Pentru a intelege ce este reclama am recurs la definitirea ei de catre mai multi cercetatori:

Seyffert a spus ca Reclama este trezirea intentionata a atentiei si a interesului la persoane sau grupe de persoane in legatura cu bunuri materiale, in vederea procedurii cumpararii, Iar Konig defineste reclama ca actiunea metodica asupra psihicului uman cu scopul producerii unei inalte dispozitii voluntare in vederea dobindirii prin cumparare a obiectului prezentat de reclama.

Daca facem o conexiune dintre atentie si reclama, atunci reclama poate folosi doua procedee pentru stimularea atentiei, fie ea voluntara sau involuntara:
1) Un procedeu extrinsec, ce depaseste involuntar atentia si
2) Un procedeu intrisec, care creeaza o dispozitie voluntara a atentiei.

In categoria mijloacelor etrinseci pe care le utilizeaza reclama se pot distinge urmatoarele:
a) Intensitatea, care provoaca o rapida dispozitie de atentie involuntara.

b) Izolarea. Reclama vizuala e cu atit mai bine perceputa, cu cit lipsesc alti stimuli externi apropiati de reclama obiectiva, care au putinta sa distraga atentia si indreptindo in alte directii. De aici tendinta de a monopoliza cu reclama un spatiu in intregime, o pagina intreaga etc.

c) Marimea. Marimea sau intinderea spatiala e al treilea factor extrisec capabil sa destepte atentia. Marimea reclamei trebuie sa nu depaseasca anumite limite pentru a putea intruni conditiile perceperii.