studentie.ro  » universitar » referate » Celuloza

Celuloza

Publicat: 02 Feb 2013 | Vizualizari: 399

Simpla, abundenta si insolubila, aceasta este celuloza .Simpla, pentru ca nu este altceva decat o substanta organica naturala din regnul vegetal fiind constituentul principal al membranei celulelor vegetale, dand plantei rezistenta mecanica si elasticitate si in structura careia intra numai glucoza (C6H12O6) ,cea mai simpla monoglucida sintetizata de plante prin fotosinteza.

Din punct de vedere chimic, celuloza este formata din resturi de beta-D-glucoza,legate prin legaturi 1,4-beta- -glicozidice.Datorita existentei legaturilor glicozidice de tip beta,omul si majoritatea animalelor nu dispun de enzime necesare scindarii celulozei in glucoza. Degradarea enzimatica se realizeaza in prezenta enzimei celulaza pana la celobioza si apoi a celobiazei ,care desface celobioza in glucoza.

Aceste enzime se gasesc in sucul intestinal al unor animale inferioare (melci, omizi).Fermentarea celulozei poate fi facuta de catre microorganisme ,dintre care bacteriile aerobe si anaerobe,care folosesc celuloza ca unica sursa de energie descompunand-o in acizi grasi, hidrogen, metan si anhidrida carbonica (CO2).Fermentarea bacterica a celulozei are o foarte mare importanta biologica deoarece contribuie la formarea de humus si asigura echilibrul dinamic dintre carbonul din atmosfera si enorma cantitate de carbon organic fixat sub forma de celuloza in tesuturile vegetale.Datorita acestei fermentari animalele rumegatoare pot folosi furajele ca hrana, unde celuloza se gaseste in procent de 25-45%. 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Cluj Napoca, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00