Clasificarea, structura si reprezentatia geografica a biomilor
calendar_month 18 Nov 2014, 00:00
Biomul este o comunitate biotica caracterizata prin existenta unor populatii dominante de plante si animale,care traiesc intr-un anumit climat specific de regula unor zone geografice mai extinse.

Biomul poate fi privit ca o asociatie de biocenoze adiacente din punct de vedere geografic ceea ce le confera particularitati distincte. Influentati de latitudinea si altitudinea geografice, de temperatura si regimul precipitatiilor, biomii terestri sunt diferiti si includ variate tipuri de paduri,intinderi ierboase (savana, stepa, tundra etc.) si zone desertice.

Ecosistemul acvatic este un ecosistem al carui biotop este strans legat de mediul acvatic. Aceste ecosisteme pot fi de diferite marimi, de la mari pana la iazuri mici. Ponderea biotopurilor acvatice (peste 70% din suprafata totala a Pamantului) precum si calitatile specifice apei ca substanta chimica, confera o importanta deosebita a acestora in climatul planetar.

Desi aceste asociatii de ecosisteme s-au format in zone geografice distincte, exista unele similaritati ca urmare a selectiei naturale. Diversitatea speciilor de animale, precum si a speciilor vegetale subdominante,care sunt de regula caracteristice fiecarui biom, este controlata de conditiile de mediu si de productivitatea vegetatiei dominante. In general, diversitatea speciilor este mai mare daca productia primara neta este suficient de mare si exista conditii favorabile de umiditate si temperatura.