studentie.ro  »  Universitar  »  Referate  »  Consumatorul si compotamentul sau

Consumatorul si compotamentul sau

calendar_month 04 Iun 2012, 00:00
Oamenii produc bunuri si servicii deoarece au nevoie sa le consume. Nevoile de consum depasesc insa intotdeauna posibilitatile de satisfacere a lor, resursele disponibile nefiind niciodata suficiente. De aceea, oamenii trebuie sa adopte decizii rationale de utilizare a resurselor existente.

Nevoile

Nevoile sau trebuintele economice sunt nevoile care se satisfac prin consum de bunuri si servicii.
Nevoile unei personae (de hrana, locuinta, imbracaminte, educatie, ingrijire medicala, cultura, etc) sunt trebuinte individuale; nevoile unor grupuri sociale sau ale societatii in ansamblu sunt trebuinte colective, ex: nevoia de ordine publica, de aparare nationala, de protectie sociala, etc.

Trebuintele oamenilor nu pot fi satisfacute in totalitate. In timpul activitatii umane se poate satisface in totalitate una dintre trebuinte dar nu si celelalte, ex: in timpul cinei se poate satisface nevoia de hrana dar nu si cea de miscare sau de cultura.

Pe masura ce unele trebuinte sunt satisfacute, apar altele noi, deoarece oferta de bunuri si servicii se diversifica, preferintele consumatorilor se modifica. n decursul timpului, trebuintele se diversifica si se multiplica. Ex: aparitia calculatoarelor, telefoanelor mobile, a Internet-ului, etc.

Dintre toate nevoile unei persoanele, unele au o importanta mai mare decât altele. Unele sunt nevoi elementare (hrana, apa, aer, odihna, etc), altele sunt nevoi complexe determinate de modul de viata, de dorinte si aspiratii, statut social, confort, etc.