studentie.ro  » universitar » referate » Cosmogonia

Cosmogonia

Publicat: 26 Ian 2014 | Vizualizari: 753

Cosmogonia, cu intelesul ei originar, sta la baza tuturor celorlalte forme de mitogonii, adica la baza descifrarii rostului omului in cosmos si a destinului terestru si extraterestru.

In ansamblul ei, cosmogonia presupune trei etape de desfasurare istoriata:
- etapa precosmogonica (sau Haosul), aici se afla in stare inerta, indeterminata, toate elementele din care va fi "zidit" Cosmosul;
- etapa cosmogonica propriu zisa, aice se creeaza o bresa organizata in Haos, ce devine nucleul viu si activ a Cosmosului;
- etapa postcosmogonica, uneori etropica, care se refera la re-structurarea lenta sau catastrofica a Cosmosului.
In unele etnomitologii cosmogonia este infatisata avand un scop primordial si esential: transformarea unei parti din Haos in Cosmos-atunci se identifica cu geogonia (crearea pamantului). Cosmogonia se reduce uneori la o geografie mirifica a pamantului si la tot ceea ce inconjoara si tine direct de lumea pamantului-cosmogonie geocentrica. In altele situatii, cosmogonia se refera la crearea treptata a intregului Cosmos. Se poate numi cosmogonie centrifuga, pentru ca releva tendinta de expansiune a Cosmosului.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: 5 - 10 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-01 00:00:00 - 2023-02-02 00:00:00