Dependenta de putere
calendar_month 06 Nov 2012, 00:00
Fenomenul puterii suscita interes intrucat este unul extrem de complex si are o miza mare atat la nivel individual cat si social. Relatiile de putere sunt sofisticate si diverse, regasindu-se in interiorul tuturor domeniilor vietii sociale. Astfel prin putere ne putem referi la influenta pe care o exercita statul asupra indivizilor, la puterea medicului, a judecatorului, a managerului dar si cea pe care o are un tata de familie asupra copiilor si sotiei.
In cele mai multe analize puterea este vazuta ca un fenomen social, ea neputand fi conceputa in afara societatii si a interactiunilor interindividuale.
Este important de observat ca puterea ilustreaza un lucru diferit pentru persoane diferite. Pentru unii este expresie a ceea ce au si ii determina sa aiba incredere in propriile forte, sa se simta mai puternici decat altii sau le da un sens al responsabilitatii pentru ceilalti. Pentru altii puterea este ceea ce altii detin si ei nu. Pe de o parte, acest lucru poate sa le induca un sentiment de neputinta, de lipsa de putere sau, pe de alta parte se pot simti in siguranta intrucat altii vegheaza ca acest lucru sa fie asigurat.1
Referindu-ma la situatia in care individul se simte lipsit de putere, observ ca el are doua optiuni: fie se multumeste cu statutul pe care il are si se lasa condus de altii, fie cauta sa dobandeasca el insusi putere. Cea de-a doua situatie reprezinta un punct de plecare in lupta pentru putere.
In continuare voi incerca sa surprind caracteristicile esentiale in intelegerea fenomenului de putere.
Noutati