Dependenta de realitatea virtuala
calendar_month 06 Nov 2012, 00:00
1.2 Importanta si relevanta stiintifica, actualitatea si oportunitatea demersului de cercetare
Dependenta de realitatea virtuala reprezinta o problema de larg interes care capata o amploare din ce in ce mai mare si care astazi, in secolul vitezei atinge apogeul.Evolutia internetului la scara mondiala pe langa efectele benefice pe care le-a produs,a dat nastere unui loc virtual, unde persoanele pot sa se ascunda de realitate, sa fuga de prejudecati si responsabilitati dand nastere unor probleme psihice si fizice.
Realitatea virtuala poate fi definita ca o combinatie de tehnologii ale caror interfete apeleaza la simturile utilizatorului pentru a crea senzatia de interactiune cu mediul sintetic, generat de calculator. Pe cat de fascinanta pare, realitatea virtuala poate fi studiata din foarte multe perspective, de unde reiese complexitatea atat teoretica cat si vasta aplicabilitate. De exemplu, prin simplul mod de a citi o carte, sau uitandu-te la un film te transpui in viata unor fiinte imaginare, castigand astfel experienta pentru viata reala, dar in acest caz experienta pierde din nivel prin simplul fapt ca nu este interactiva.
Din contra, in lumea virtuala care ofera un imens mediu interactiv, experienta astfel castigata are o caracteristica mult mai practica. Imagineaza-ti un mediu total virtual in jurul tau, in care esti supus unor teste asemanatoare vietii reale, iar dupa ce intelegi deciziile luate acolo vei simti aceeasi diferenta precum in cazul lucrarilor practice de loborator facute la scoala. “Deocamdata exista foarte multe teorii despre realitatea virtuala, acest domeniu se intrevede a fi unul foarte "fierbinte" si cu mare impact in viata de zi cu zi a omului. Astfel, cele dintai aplicatii au fost facute in domeniul arhitecturii, arhitectii fiind printre primii care au avut posibilitatea vizionarii proiectului inainte de a-l realiza, inainte de a pune prima caramida. Arhitectul are ocazia patrunderii in propria opera, unde poate analiza cum strabate lumina camerele, cum circula curentii de aer prin imobil. Omul poate patrunde in interiorul civilizatiilor de mult disparute, se poate plimba pe strazi virtuale, poate intra in castele parasite care dau fiori omul poate lua parte la o multime de activitati care altfel erau inaccesibile. O calatorie virtuala iti ofera posibilitatea unei plimbari intr-un spatiu tridimensional, iar senzatia care te cuprinde este de-a dreptul devastatoare.”
Morton Heiling a construit in 1962 un prototip al viziunii sale legate de realitatea virtuala .Acesta se numea “sensorama”, a fost un dispozitiv mecanic manipulat prin computerizare digitala si care angaja multiple simturi..
In 1968 Ivan Southerland cu ajutorul studentului sau Bob Sproullau creat ce se considera a fii primul sistem montat pe cap ce arata realitatea virtuala si realitatea marita.Acest sistem a fost primitiv prin realismul care dadea dovada ,era foarte greu incat trebuia sa fie suspendat de tavan iar graficele ce alcatuiau mediul virtual erau simple modele de cadrane a unor camere.
De asemenea , notabile printre sistemele timpurii hypermedia si realitatea virtuala a fost “Aspen Movie Map”, creat in 1977. Programul a fost o simulare virtuala sumara a orasului Aspem din Colorado ,in care utilizatorii puteau cutreiera strazile in trei moduri : pe timp de vara, pe timp de iarna si poligonal. Primele doua erau bazate pe fotografii ,cercetatorii practic au fotografiat fiecare moment posibil printre strazile orasului in ambele sezoane, iar al treilea mod a fost un model modest tridimensional al orasului.La sfarsitul anilor 1980 termenul “realitatea virtuala”a fost popularizat de Jaron Laniere, unul dintre pionierii moderni in acest teren. Lanier a fost cel care a fondat compania “Limbajele Programarii Virtuale”in 1965 ,care construieste si dezvolta sistemele googles si govles in acea perioada.
Conceptul de “realitate virtuala” a fost popularizat in mass-media prin filme ,cum ar fi “Brainstorm” si cercetari despre realitatea virtuala care a luat amploare in 1990 si care au fost motivate partial de cartea nonfictiva”Virtual reality”scrisa de Howard Rheingold. (Breton Philippe,2001 pag 12, traducere din lb franceza de Beatrice Stanciu).
In prezent, in realitatea virtuala sunt utilizate mecanisme si dispozitive complexe si moderne ,grafica este una foarte dezvoltata imitand aproape 100% realitatea creand conditii chiar pentru a o inlocui lumea reala.
Noutati




