Dispozitive semiconductoare bazate pe efectul fotovoltaic
calendar_month 07 Feb 2014, 00:00
1. Scopul lucrarii.
- studiul efectului fotovoltaic;
- trasarea caracteristicii I=f(U) pentru o fotodioda la diverse valori ale fluxului luminos;
- determinarea curentului de scurtcircuit la diverse valori ale iluminarii.


2. Introducere.
In general, prin dispozitive optoelectronice se inteleg dispozitivele care pot transforma, prin intermediul proceselor electronice, energia radiatiilor luminoase in semnale electrice (sau energie electrica), precum si dispozitivele care transforma energia electrica in radiatie luminoasa (optica). Dupa sensul de conversie, deosebim doua categorii de dispozitive optoelectronice:

a. In prima categorie intra dispozitivele care transforma energia radiatiei luminoase in semnale electrice: daca se urmareste punerea in evidenta a radiatiei si masurarea intensitatii dispozitivele se numesc fotodetectoare, iar daca se urmareste obtinerea de energie electrica, dispozitivele se numesc celule fotovoltaice.

b. In cea de-a doua categorie sunt incluse dispozitivele care transforma energia electrica in radiatie optica - dispozitivele electroluminiscente si laserii cu jonctiuni semiconductoare.
Celulele fotovoltaice transforma energia luminoasa direct in energie electrica, cu un randament relativ ridicat (>10%). Procesul de baza in aceste dispozitive este acela de generare de purtatori de sarcina sub actiunea radiatiei electromagnetice.