Dramaturgul Camil Petrescu
calendar_month 22 Aug 2012, 00:00
Camil Petrescu (n.22 aprilie 1894 - d. 14 mai 1957) a fost un romancier, dramaturg, doctor in filozofie, nuvelist si poet ce a ocupat in literatura romana din prima jumatate a secolului XX unul din cele mai importante locuri datorita, in primul rand, notei de elevatie intelectuala pe care a imprimat-o scrisului sau. Autor deopotriva atras de speculatia abstracta, ca si de investigarea in adancime a vietii concrete, Camil Petrescu reactualizeaza in cadrul literaturii, spiritul pur, insetat de esente.Camil Petrescu scrie proza, poezie si teatru. Este scriitorul cel mai interesant din perioada interbelica.

Aflat, in vremea inceputurilor sale, la confluenta a doua epoci istorice, cand realismul traditional al secolului al -XIX- lea facea loc orientarilor subiectiviste din filozofia si arta timpurilor mai noi, dramaturgul si romancierul Camil Petrescu pastreaza o linie de echilibru intre tendintele care subordoneaza creatia activitatii introspective si cele care o asimileaza unui proces de cunoastere obiectiv. In acea perioada, intre cele doua razboaie mondiale, romanul romanesc se modernizeaza, capatand ca trasatura fundamentala distribuirea in proportii aproape egale a atentiei fata de fenomenul de viata subiectiv si obiectiv.

Camil Petrescu este tipul de scriitor pentru care viata reprezinta un permanent motiv de reflectie si traire puternica, experientele sale, de o mare diversitate, fiind trecute mereu prin filtrul unei constiinte fascinate de valori absolute. in ceea ce priveste specificul artei romancierului, el este definit, de obicei, prin raportare la doua nume celebre ale literaturii universale: Stendhal si Proust.

Sub puterea exemplului lui Proust, Camil Petrescu a facut din roman expunerea numai a ceea ce cu adevarat i-a trecut prin constiinta. Tot de la Proust a deprins metoda intreruperii cursului actual al naratiunii, prin intoarceri in trecut determinate de desfasurarile imprevizibile ale memoriei. in ceea ce priveste apropierea de Stendhal, Camil Petrescu adopta acelasi stil nud, lipsit de podoabe, urmarind inregistrarea precisa a faptelor, in afara preocuparii de "efect literar’’.

Cu aceste influente universale, literatura lui Camil Petrescu se insumeaza noului ciclu de cultura prin temperatura ei unica, prin cresterea din faptul arzator al vietii, prin autenticitatea starilor de constiinta exprimate, ca si prin refuzul consecutiv de a se opri asupra vreunei "intrigi" cu "caractere", "moment culminant" si "deznodamant". Camil Petrescu este cel ce teoretizeaza romanul modern, in care naratorul se identifica cu un personaj, in care eul se afla in centrul operei, si il respinge pe cel traditional in care naratorul este omniprezent si omniscient.