Durata protectiei drepturilor patrimoniale de autor
calendar_month 31 Ian 2015, 00:00
Dreptul de autor ca institutie juridica, cuprinde totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturile cu privire la realizarea si protectia operelor literare, artistice sau stiintifice, iar ca drept subiectiv acesta reprezinta totalitatea drepturilor pe care le are autorul unei opere literar-artistice ca urmare a realizarii acesteia.

In conformitate cu prevederile art. 7 din Legea nr. 8/1996, obiectul dreptului de autor este constituit din operele originale de creatie intelectuala din domeniul literar, artistic sau stiintific, oricare ar fi modalitatea de creatie, modul sau forma concreta de exprimare si independent de valoarea si destinatia lor. O opera pentru a se bucura de protectie juridica trebuie sa indeplineasca 3 conditii:
  • sa fie rezultatul unei creatii intelectuale din partea autorului;
  • sa imbrace o forma concreta de exprimare, perceptibila simturilor
  • sa fie susceptibila de aducere la cunostinta publicului prin reproducere, executare, expunere, reprezentare sau orice alt mijloc.

In legea privind drepturile de autor si drepturile conexese stipuleaza ca este autor acea persoana fizica sau juridica care a creat opera respectiva. De asemenea legea prevede ca pot beneficea de protectia acordata autorului si alte persoane (fizice sau juridice) cu respectarea prevederilor legale.

In lege se stipuleaza ca se prezuma a fi autor acea persoana sub numele careia opera a fost adusa la cunostinta publicului pentru prima data, pâna la proba contrarie. Prin acest articol legea acorda posibilitatea persoanelor carora li s-ar fi furat operele sa dovedeasca ca ei sunt adevaratii autori.

Drepturile de autor, conform prevederilor legale se nasc din momentul crearii operei oricare ar fi forma de exprimare folosita de autorul acesteia si se mentin pe toata durata vietii autorului.

Drepturile de autor se divid in drepturi nepatrimoniale (denumite de actuala lege drepturi morale) si in drepturi patrimoniale.
Drepturile morale sunt inalienabile si imprescriptibile, adica nu pot face obiectul vreunei renuntari sau instrainari din partea autorului sau al unei dobandiri, pe orice cale, din partea vreunei alte persoane. Drepturile morale sunt ocrotite din momentul crearii operei si pana la decesul autorului. Drepturile morale sunt urmatorele: