studentie.ro  »  Universitar  »  Referate  »  Filosofia dreptului

Filosofia dreptului

calendar_month 10 Iun 2012, 00:00

I. Obiectul, problematica si metoda filosofiei dreptului

Filosofia este o manifestare specializata a spiritului uman. Este cunoastere a temeiului existentelor, a realitatilor ultime, originare, neconditionate, de ordinul esentei, prin care se legitimeaza tot ce este sau poate sa fie. Este un ansamblu coerent de enunturi formulate prin categorii, teze si principii despre lume ca totalitate. Este studiul universalului, al primelor principii care stau la baza alcatuirii lumii. Este o reflectie asupra experientelor reale ale constiintei umane, cautare a sensului acestor experiente si a unitatii spiritului uman.


Problematica si domeniile filosofiei.


Problematica filosofiei este sugestiv prezentata de Immanuel Kant, in “Logica”, folosind patru intrebari fundamentale care preocupa omul, la nivel filosofic:

Ce pot sa stiu? Ce trebuie sa fac? Ce-mi este ingaduit sa sper? Ce este omul?

Potrivit raspunsurilor pe care filosofia le da celor patru intrebari, aceasta isi fixeaza problematica in mai multe discipline filosofice. Giorgio del Vecchio grupeaza disciplinele filosofice dupa raspun surile la primele doua intrebari kantiene, astfel:

Filosofia teoretica. Raspunzand la prima intrebare kantiana, aceasta studiaza primele principii ale existentei si ale cunoasterii si cuprinde urmatoarele ramuri ale filosofiei: “Ontologie sau Metafizica (aceasta cuprinde si Filosofia religiei si Filosofia istoriei), Gnoseologie sau Teoria cunoasterii, Logica, Psihologie, si Estetica”.