Imaginarul poetic al creatiei pasoptiste
calendar_month 21 Aug 2012, 00:00
Ceea ce isi propune,explicit,sa faca noua revista este reunirea unor principii comune,mizand pe valoarea nationala.Numele revistei este simbolic: "Dacia" este acel intreg,acel vechi spatiu istoric fragmentat acum in mai multe bucati si pe care indrumatorii culturali ar trebui,prin eforturile lor convergente,sa-l recompuna. Termeni ca"national","roman" revin frecvent in frazele lui Kogalniceanu. "
Dacia literara "isi propune sa fie "un repertoriu general al literaturei romanesti",fixand astfel diversitatea regional intr-o unitate nationala."
In sfarsit,talul nostrum este realizatia dorintii ca romanii sa aiba o limba si o literatura comuna pentru toti". Acest obiectiv al revistei va fi intampinat cu entuziasm de catre Ion Heliade Radulescu in "Curierul romanesc" (27 martie 1840):"Nu putem decat a ne bucura, impreuna cu toata natia,despre dobandirea unei asemenea averi literare. Printr-insa vedem acum curat ca am avut si avem toti romanii aceeasi limba pe care multi din munteni,moldavi si ungureni au vrut s-o faca fasii si s-o imparteasca in atatea fasii mai cate si sate.Ravna si planul d-lui Kogalniceanu este vrednic de toata lauda si recunostinta".
Noutati




