Managementul si Marketingul IMM-urilor
calendar_month 12 Iun 2012, 00:00
In lume exista in prezent o mare varietate de tipuri specifice de organizare si reglare a activitatii economice, dar sistemul economiei de piata a devenit predominant in lumea contemporana. Intre economia de piata si economia de schimb se pune adesea semnul egalitatii.

In principiu, economia de piata este considerata o forma evoluata a economiei de schimb.Ea este opusul economiei centralizate, asa cum economia de schimb este opusul celei naturale.

In Romania ,sistemul economic s-a schimbat dupa 22 Decembrie 1989, din punct de vedere istoric, al timpului, care a insemnat trecerea de la economia socialista, dirijista ,planificata ,la economia de tranzitie, respestiv economia de piata.

Schimbarea sistemului economic in tara noastra a necesitat o perioada extrem de indelungata datorita incompetentei si coruptiei demnitarilor romani instalati in functie imediat dupa 22 Decembrie 1989,dar si datorita legilor atat de inadecvate si bineinteles atat de interpretabile, ridicole si gresite uneori.

Totusi, aceasta trecere de la sistemul centralizat, dirijist, la economia de tranzitie, respectiv economie de piata, nu inseamna numai schimbarea sistemului legislativ, paralel cu diminuarea sectorului de stat si cresterea sectorului privat , dar mai ales schimbarea mentalitatii oamenilor.