Markeri imunohistochimici
calendar_month 04 Mar 2013, 00:00
Artrita reumatoida (AR) este o afectiune inflamatorie cu un stigmat autoimun care poate fi definita nu numai prin fenotipul sau debilitant, dar si prin implicatiile majore de ordin socio-economic, avand o prevalenta de pana la 1% in populatia generala. Actual, diagnosticul este stabilit pe baza unei analize compozite a caracteristicilor clinice si paraclinice.

Totodata trebuie sa tinem seama de limitele variabile in timp care pot intarzia diagnosticul de artrita reumatoida: manifestarile clinice in artrita precoce sunt adesea nespecifice, criteriile de clasificare ACR nu sunt utile in aceasta situatie, in mod special in primele 10-12 saptamani de boala, iar investigatiile, incluzand testele sangvine si explorarea radiologica pot fi normale la debut.

Terapia instituita, indiferent de precocitatea diagnosticului de boala, necesita criterii clare, cu o specifictate extrem de inalta pentru evaluarea unui raspuns eficient, sigur si mai ales, sustinut. In acest sens, s-au demarat numeroase studii cu scopul de a stabili un model predictiv bazat pe elemente imunologice si imunohistochimice de eficienta terapeutica – model imperios necesar, cu aplicabilitate larga si accesibil clinicienilor reumatologi.