Pigmenti biliari.Ictere
calendar_month 17 Ian 2013, 00:00
Pigmentii biliari (0,5%) sunt reprezentati de bilirubina si biliverdina.

Formarea pigmentilor biliari:
- hemoglobina este transformata initial in celulele reticulo-histocitare, prin deschiderea inelului porfirinic in verdoglobina( ce contine fier si globina);
- ulterior verdoglobina pierde fierul, transformandu-se in bilirubinoglobina;
- bilirubinoglobina pierde globina si devine biliverdina;
- biliverdina prin reducere devine bilirubina;

Pigmentii biliari, fiind produsi de dezasimilatie ai hemoglobinei si eliminandu-se prin bila, ii confera acesteia caracterul de produs de excretie.

Pigmentul principal, bilirubina, are culoare galben-aurie si este la inceput insolubila in apa, dar solubila in alcool si grasimi. Ea circula legata de proteinele sanguine. Aceste caracteristici sunt valabile pentru bilirubina neajunsa in ficat. Dupa ce ajunge in ficat, ea se conjuga cu acidul glucuronic, sub influenta unei enzime (glucuroniltransferaza), care o face sa-si modifice proprietatile. Abia acum bilirubina va incepe parcurgerea cailor biliare catre intestin.

Bilirubina neconjugata a fost numita “indirecta”, iar cea conjugata “directa”, dupa comportamentul in timpul reactiei Van der Bergh (reactie pozitiva in prezenta bilirubinei conjugate directe). Acumularea pigmentilor biliari in sange se soldeaza cu aparitia icterului (culoarea galbena a tegumentelor si a sclerelor) atunci cand bilirubina creste peste valoarea de 2 mg% ml de plasma.