studentie.ro  »  Universitar  »  Referate  »  Politica monetara a UE

Politica monetara a UE

calendar_month 08 Ian 2013, 00:00
Guvernanta multi-nivel(multi-level governance) este un concept ce promoveaza neopluralismul, adica admite prezenta si participarea la elaborarea deciziilor a diverse retele si comunitati politice pe langa vechile grupuri de interese, iar problemele sunt rezolvate dupa realizarea unui compromis prin agregarea intereselor divergente.

Deciziile luate la nivelul UE reprezinta interesele comunitare, sintetizate fie prin combinarea, fie prin transformarea(redefinirea) intereselor statelor membre sau a regiunilor, la care si societatea civila are o anumita contributie in elaborarea multor decizii.

Guvernanta multi-nivel este considerata ca modelul Uniunii Europene cel mai recent si mai adecvat pentru situatia actuala. Privita prin prisma celor opt caracteristici ce-i sunt atribuite in literatura, guvernanta europeana reprezinta un model de democratie si libertate, un model al participarii tuturor actorilor principali la procesarea politicilor publice.

Aplicarea celor 5 principii ale bunei guvernante (transparenta, responsabilitatea, participarea, eficienta si subsidiaritatea) reprezinta garantia democratiei. Ceea ce caracterizeaza azi guvernanta este trecerea de la caracterul ierarhic la unul caracterizat prin competitie si cooperare intre actori, in care functionarea mecanismului de autoreglare a relatiilor intre actori este similara celei din domeniul economic.