studentie.ro  »  Universitar  »  Referate  »  Repararea prejudiciului de mediu

Repararea prejudiciului de mediu

calendar_month 13 Mai 2013, 00:00
Ca urmare a evolutiei starii mediului din ultimii 15 ani si a lacunelor legislative existente in materia raspunderii pentru daunele provocate mediului,situatie reflectata si in divergentele existente intre interpretarea judecatoaresca si realitate, a fost necesara stabilirea unui cadru comun pentru a preveni si repara acest tip de prejudiciu si anume adoptarea Ordonantei de urgenta. nr. 68/2007 privind raspunderea de mediu ,cu privire la prevenirea si repararea prejudiciului adus mediului.

Termenul de prejudiciu este folosit ca sinonim pt dauna sau paguba si se defineste conform art.2, al.13 din Ordonanta de urgenata nr. 68/2007 , ca orice schimbare negativa masurabila a unei resurse naturale sau o deteriorare masurabila a unui servicu legat de rsursele naturale,care poate surveni direct sau indirect.

Prejudiciul adus mediului se refera la:
- prejudicul adus speciilor si habitatelor naturale protejate:
- prejudicul adus apei( din punct de vedere ecologic, chimic, cantitativ):
- prejudiciul adus solului.

Conform legii – cadru prejudiciul de mediu reprezinta efectul cuantificabil in cost al daunelor aduse sanatatii oamenilor, bunurilor sau mediului, provocat de poluanti,activitati daunatoare ori dezastre. El urmeaza a fi evaluat pecuniar,respectiv sa fie estimate cheltuielile necesare pentru restabilirea echilibrului ecologic afecatat.

Articolul 1 al Ordonantei de urgenta. nr. 68/2007 stabileste cadrul de reglementare al raspunderii de mediu in scopul repararii prejudiciului de mediu avand la baza sta principiul "poluatorul plateste".

Aplicarea principiului, "poluatorul plateste" reiese din faptul ca persoanele fizice sau juridice care au produs prejudiciul sau exista amenintarea iminenta cu un prejudiciu de mediu au obligatia de a lua masurile necesare pentru a repara prejudiciul produs sau,respectiv,masurile de prevenire a procedurii prejudiciului. Conform acestui principiu operatorul va suporta costurile actiunilor reparatorii.