studentie.ro  »  Universitar  »  Referate  »  Reproducerea celulara

Reproducerea celulara

calendar_month 20 Iun 2014, 00:00
Organismul uman adult consta din aproximativ 10¹5 celule rezultate toate dintr-o celula unica - zigotul. O parte din celule imbatranesc si se dezintegreaza sau sunt angajate in procese complexe de diferentiere, de aceea este necesara compensarea constanta a pierderilor de celule din sistemele celulare. Aceasta compensare se realizeaza prin diviziunea celulara.

Toate celulele organismului uman, in afara celulelor nervoase sunt capabile sa se multiplice, deci sa formeze celule fiice cu aceleasi caractere morfologice si functionale ca si celula mama.

Prin diviziune a celulara se realizeaza un proces de diferentiere si crestere, de mentinere a structurii si functiilor organismelor si reproducerea lor.
In lumea vie exista doua tipuri de diviziuni celulare:
1) diviziune directa sau amitoza
2) diviziune indirecta

La randul sau, diviziunea indirecta se clasifica in:
2.1 diviziune indirecta a celulelor somatice - mitoza
2.2 diviziune indirecta a celulelor sexuale, intr-o anumita etapa a dezvoltarii lor - meioza .

1. Diviziunea directa (amitoza)
Reprezinta procesul de de formare a doua celule fiice, ca urmare a divizarii nucleului si a citoplasmei celulei mama, fara aparitia cromozomilor, dupa fenomenul de autoreplicare a materialului genetic. Acest tip de diviziune se caracterizeaza prin lipsa aparatului mitotic (cromozomii si fusul de diviziune).