studentie.ro  » universitar » referate » Terpene si terpenoizi

Terpene si terpenoizi

Publicat: 21 Mai 2014 | Vizualizari: 2352

Terpenele sunt o mare si variata clasa de compusi organici produsi de o varietate de plante, in special conifere, dar si de unele insecte ca termitele sau fluturii coada de randunica, care emit terpenele din osmoterie.

Au adesea un miros puternic si astfel pot proteja plantele de paraziti. Multe terpene sunt hidrocarburi aromatice si astfel pot avea o functie protectoare. Diferenta dintre terpene si terpenoizi este ca terpenele sunt hidrocarburi simple, in timp ce terpenoizii contin in plus grupe functionale.

Sunt componente majore ale rasinilor, ca de exemplu turpentina e produsa din rasina. Denumirea "terpene" e un derivat al cuvantului "turpentine". In plus rolul lor ca produse finale in multe organisme, fiind structuri de baza majore biosintetice aproape in orice creatura vie. Steroizii, de exemplu, sunt derivate din triterpene "squalene".
Cand terpenele sunt modificate chimic, cum ar fi oxidarea sau nearanjarea scheletului de carbon, rezulta terpenoizii. Terpenoizii sunt cunoscuti si ca " isoprenoizi".

Terpenele si terpnoizii sunt constituienti primari ai uleiurilor esentiale din multe tipuri de plante si flori. Uleiurile esentiale sunt utiluzate pe scara larga pentru aroma in : aditivi alimentari, parfumerie, dar si in medicina alternativa si traditionala. Variatiile si derivatii sintetici din terpenele si terpenoizii naturali se gasesc intr-o mare varietate de arome folosite in parfumerie si arome in aditivi alimentari. Vitamina A este o terpena.

Terpenele sunt extrase din arbori mai mult pe vreme calda, actionand ca o forma naturala de "nori de seminte". Norii reflecta lumina solara, permitand padurii sa-si regleze temperatura.

Aroma si mirosul hameiului, foarte dorita in unele beri, provine de la terpene. De la terpenele din hamei se extrag mari cantitati de : myrcene, beta- pinene, beta-cariofiline si alfa-humulene.

Terpenele sunt derivati biosintetici din unitati de izopreni, care au formula moleculara C5H8. Formula bazica moleculara a terpenelor sunt multipli din aceasta (C5H8)n, unde "n" este numarul unitatilor de izoprene legate. Aceasta se numeste regula izoprenilor. Unitatile de izopren pot fi legate "de la cap la coada" pentru a forma lanturi liniare sau pot fi aranjate pentru a forma inele. Unitatea de izopren poate fi considerata una din cele mai obisnuite unitati de baza din natura.

Izoprenii insusi nu pot suferi procese de constructie, dar formele active de IPP(difosfatul izopentenil) si DMAPP(difosfatul dimetil alil) sunt componente in formula biosintetica. IPP este format din acetil-CoA, etapa intermdiara a acidului mevalonic in sensul reductiei HMG-CoA. Ca alternativa, totalitatea formulelor intermediare biosintetice nerelationale ale IPP este cunoscuta in unele grupuri bacteriene si plastide ale plantelor, asa numitele MEP (2-metil-D-eritritol-4-fosfat) formula intermediara care este initiata din C5-zaharuri. In ambele formule intermediare IPP este izomerizat in DMAPP de catre enzima izopentil firofosfat izomera.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-01 00:00:00 - 2023-02-11 00:00:00