studentie.ro  » universitar » referate » Valorile mobiliare primare instrumentele pietei de capital

Valorile mobiliare primare instrumentele pietei de capital

Publicat: 14 Iul 2013 | Vizualizari: 1331

Piata de capital este perceputa, in primul rand, ca un concept economic, o arena in care pot fi aplicate teoriile unor discipline precum Finante, Investitii, Economie, Piete Financiare etc. Piata de capital, prin valorile tranzactionate, a fost mereu un simbol al capitalismului, o expresie a libertatii schimbului, un adevarat fetis pentru acest tip de organizare sociala.

Din punct de vedere juridic piata de capital poate acoperi mai multe ipostaze si conceptualizari. Piata de capital are o acceptiune de institutie juridica, de ansamblu de norme care reglementeaza domeniul tranzactiilor cu instrumente financiare. Piata de capital are si o acceptiune palpabila, de organ, organism, institutie specifica care prilejuieste in mod practic realizarea intermedierilor, ringul de expunere si imperechere a cererii cu oferta.

In principal ne referim la piata reglementata ca institutie care, lato sensu, se poate suprapune semantic peste conceptul de piata de capital. Piata de capital poate sa insemne si totalitatea participantilor si mecanismelor implicate pentru realizarea tranzactiilor.

Piata de capital reprezinta multimea de relatii si mecanisme prin care se atrag si se plaseaza fondurile disponibile din economie catre agentii economici sau entitati publice si private (solicitoare de fonduri), pe termen mediu si lung. Aceste plasamente sunt posibile prin intermediul brokerilor, dealerilor si al societatilor de intermediere si cu ajutorul emisiunii si tranzactionarii valorii mobiliare. Existenta acestei pieti este strans legata de necesitatile curente de trezorerie si investitii.

Literatura de specialitate a structurat doua conceptii in ceea ce priveste piata de capital:
a) Conceptia anglo-saxona conform careia piata financiara este formata din piata de capital si piata monetara;
b) Conceptia continental-europeana conform careia piata de capital este structurata din piata monetara, piata ipotecara, piata financiara.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: 5 - 10 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-01-31 00:00:00 - 2023-02-02 00:00:00