studentie.ro  » universitar » seminarii » Ameliorarea plantelor - producere seminte

Ameliorarea plantelor - producere seminte

Publicat: 25 Feb 2011 | Vizualizari: 2471

Producerea de samanta este o activitate foarte importanta in agricultura, de calitatea materialului biologic cultivat depinzand in mare parte nivelul productiior obtinute. In Romania, activitatea de inmultire a soiurilor si hibrizilor este reglementata prin acte legislative care stabilesc conditiile ce trebuiec indeplinite de agentii economici care pot produce si comercializa samanta, cat si valorile parametrilor calitativi care permit certificarea loturilor semincere.

1.1. Bazele genetice ale producerii de samanta si sarcinile care reies din acestea Din cele mai vechi timpuri, s-a observat ca folosirea la insamantare a unui material saditor superior este o conditie esentiala pentru obtinerea de recolte superioare.cantitativ si calitativ. Acest lucru a facut, ca pentru inmultire, sa fie retinute numai fructele si semintele cele mai mari. Chiar daca aceasta alegere s-a facut la intamplare, s-a reusit o imbunatatire treptata a formelor cultivate.

In perioada actuala, cand se cultiva produse ale unor procese de ameliorare fundamentate stiintific (soiuri sau hibrizi), grija fata de samanta utilizata este amplificata. Aceasta se datoreaza faptului ca soiul sau hibridul este constituit dintr-un complex de gene care ii confera superioritate din punct de vedere productiv si calitativ, precum si pentru rezistenta la boli si daunatori. Daca acest complex, care functioneaza ca un tot unitar, este descompletat, valoarea ce caracterizeaza forma respectiva se diminueaza. Existand aceasta situatie, trebuie cautate cauzele care pot afecta acest complex, in functie de acestea, recomandandu-se si masurile care trebuie luate.

Soiul sau hibridul, notiuni care in ultimul timp, sunt tot mai mult inlocuite cu denumirea de cultivar, in fond, sunt populatii create de catre amelioratori, avand anumite insusiri conform unor obiective de ameliorare dinainte stabilite. Problema mentinerii insusirilor valoroase este specifica inmultirii soiurilor. in cazul hibrizilor, care se obtin din incrucisarea a doua sau mai multe forme parentale, situatia este deosebita.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Cluj Napoca, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2023-02-05 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00