studentie.ro  » universitar » seminarii » Cantecul Zorilor

Cantecul Zorilor

Publicat: 15 Mar 2012 | Vizualizari: 1308

In fiecare toamna, in luna octombrie, sarbatorim una din cele patru mari Sambete ale mortilor de peste an: Mosii de toamna sau Mosii de Samedru. Despre aceasta tema complexa a mortii in traditiile romanesti ar fi multe de spus. Am ales insa sa vorbim despre Cantecul Zorilor, un cantec funebru aparte, atestat in Banat, Hunedoara, nord-vestul Olteniei. Cantecul Zorilor are o linie melodica unica in folclorul muzical romanesc, fiind de o mare arhaicitate. C. Brailoiu, cel mai important etnolog-muzicolog roman, afirma ca nu este un simplu bocet, ci un stravechi cantec funerar.

Trasaturile arhaice ale formei sale, elementele mitologice precrestine din continutul sau au fost puse in evidenta (si) de O. Barlea, care a demonstrat convingator existenta speciei intr-o epoca anterioara formarii zonelor etnografico-folclorice si dialectale cunoscute noua astazi.

Ritualul in care sunt performate cantecele funerare de Zori are la baza o viziune mitica ce trateaza moartea ca o calatorie si postexistenta ca un alt mod de a fi.Pretutindeni in lumea traditionala moartea este sau a fost considerata o a doua nastere,inceputul unei existente noi, spirituale. Cu toate acestea, cea de a doua nastere nu este naturala precum prima, nasterea biologica; adica nu este data, ci trebuie creata ritual. Imaginarea mortii ca o mare calatorie are ca rezultat o serie de practici rituale legate de Marele Drum.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 3 - 5 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-01 00:00:00 - 2023-02-14 00:00:00