studentie.ro  » universitar » seminarii » Cultura organizationala in institutiile din sectorul public

Cultura organizationala in institutiile din sectorul public

Publicat: 11 Mar 2011 | Vizualizari: 3937

1)Tema lucrarii: “Cultura organizationala in institutiile publice”Tot ceea ce inseamna institutii publice trebuie inteles dintr-o perspectiva larga ce cuprinde aspecte situate dincolo de simpla aplicare a functiilor “clasice”, in care succesul organizational este direct legat de cunoasterea, intelegerea si specularea unui element esential, si anume: Cultura organizationala. Aceasta pespectiva este capabila sa ofere o viziune profunda asupra relatiilor din interiorul structurilor administrative, dar si realitati influentate de norme, mituri, simboluri, valori, actiuni simbolice.Cultura organizationala in institutiile publice reprezinta ansamblul trasaturilor distinctive, spiritual, materiale, intelectuale si afective rezultate din modul de gandire, simtire si din personalitatea indivizilor, manifestate in procesele de munca care determina semnificativ misiunea organizatiilor publice si obiectivele fundamentale ale acesteia.


Analiza culturii organizationale in aceste institutii publice poate fi deosebit de interesanta deoarece aceste institutii se gasesc intr-o pozitie deosebita, pe de o parte ele creeaza, pastreaza si transmit valori, pe de alta parte ele insele au propria cultura organizationala.


Astfel, fiecare organizatie, indiferent de regiune, tara, are o cultura a sa proprie, asa cum se intampla si in cazul sectorului din administratia publica. Cultura afecteaza tot ce se intampla in cadrul unei organizatii avand un efect puternic asupra performantelor institutiilor publice.


Cultura organizatiei s-a nascut pe baza provocarilor la care aceasta a trebuit sa raspunda de-a lungul existentei sale. Avem deci, de-a face cu o realitate profunda ce nu poate fi eliminata fara riscuri; ea reprezinta un proces ce presupune o continua dezvoltare si regindire. Experienta ne arata ca acele organizatii si tari care au reusit sunt cele care s-au concentrat asupra culturii proprii pentru a o face sa evolueze si nu cele care au respins-o fara precautii. Conducatorii performanti sunt cei care, in permanenta, stiu sa se foloseasca de punctele forte ale culturii organizatiei proprii si sa o faca sa evolueze eliminând aspectele negative.


Cultura organizationala a structurilor administrative ar trebui sa fie direct legata de valori precum justitia sociala, participarea publica sau servirea interesului cetateanului; de multe ori insa administratia publica are tendinta de a promova valori traditionale ce acorda o atentie scazuta cetateanului si se subsumeaza in primul rând principiului servirii statului si puterii centrale.


Multe institutii administrative au tendinta de a privi cetateanul ca o valoare teoretica, cu un impact minor la nivelul functionarii efective; dincolo de declaratiile tipice si necesare referitoare la prioritatea acordata intereselor cetateanului functionarii au tendinta de a considera publicul ca o entitate abstracta ce isi indeplineste disciplinat indatoririle definite de administratie si care nu isi depaseste conditia de subiect al administrarii.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: S.C. SANADOR S.R.L.
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-01 00:00:00 - 2023-03-01 00:00:00