studentie.ro  »  Universitar  »  Seminarii  »  Dictionar de adagii juridice

Dictionar de adagii juridice

calendar_month 23 Iun 2010, 00:00
Ab initio = De la bun inceput, dintru inceput. Ab orem ad aurem = De la gura la ureche, discret. Accesorium sequitur principale = Accesoriul urmeaza principalul. Cu alte cuvinte, este carmuit de aceeasi lege. A contrario = Dimpotriva, in sens opus sau prin opozitie.

Metoda de argumentare logica c demonstreaza nerelevanta tezei opuse: daca acceptam albul, nu poate fi tot alb in sens opus. Actio in personam = Actiune indreptata impotriva persoanei. Actio in rem = Actiune reala, indreptata impotriva unui lucru. Actio non datur cui nihil interest = Nu poate avea actiune in justitie cel ce nu are interes.

Actori incumbit onus probandi = Reclamantului ii revine sarcina probei. Ad Kalendas Graecas = La calendele grecesti. Traductibil prin niciodata, caci in calendarul grecesc nu existau ca la romani kalendae adica prima zi

a lunii cand trebuiau achitate datoriile. Ad literam = Cuvant cu cuvant, in litera cartii. Ad probationem = Care serveste ca mijloc de proba. Ad validitatem = Care conditioneaza validitatea. Ad valorem = Dupa valoare. De exemplu taxa de timbru dupa valoare, sau competenta unei instante dupa valoarea pretentiilor. A fortiore = De la cel mai tare. Rationament de interpretare logica in sensul ca acel ce poate mai mult poate si mai putin. Ad nutum = De indata, imediat, la porunca. Animus donandi = Cu intentia de a darui.