studentie.ro  » universitar » seminarii » Elementele morfometrice ale bazinelor de receptie ale raurilor

Elementele morfometrice ale bazinelor de receptie ale raurilor

Publicat: 19 Aug 2010 | Vizualizari: 1629

Masurarea unor elemente specifice anumitor zone de pe suprafata Pamantului determinata de cerinte practice a condus inca din antichitate la aparitia geometrie.Cerintele actuale ale geografiei cantitative au facut necesara cunoasterea cat mai precisa a formelor de relief, fapt ce a atras aparitia in geografie a unei discipline care se ocupa cu masurarea acestora morfometria. Cand elementele masurate se refera la un bazin hidrografic cu toate caracteristicile sale spunem ca avem de a face cu elemente morfohidrografice. Acestea se impart in doua mari grupe:


Elemente caracteristice ale bazinului hidrografic;


Elemente caracteristice ale retelei hidrografice.


Prin bazin hidrografic intelegem suprafata de alimentare a unui sistem hidrografic delimitata de cumpana apelor.Cumpana apelor este o linie de separatie care uneste de obicei puncte de cea mai mare inaltime de pe suprafata terenului din care apa aflata in exces porneste spre bazinul hidrografic studiat sau un alt bazin hidrografic invecinat si se inchide in zona de varsare a obiectului acvatic luat in studiu. In natura avem de a face cu un bazin hidrografic superficial si un altul subteran. Exista situatii cand intre cele doua bazine hidrografice exista coincidente sau, mai des, diferente, acestea din urma intalnindu-se cu precadere in zonele carstice.Bazinul hidrografic este suprafata in care cantitatea de apa provenita din precipitatii aflueaza catre reteaua hidrografica de suprafata si spre panza de apa subterana.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Iasi
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00