studentie.ro  » universitar » seminarii » Elitele politice

Elitele politice

Publicat: 03 Mai 2010 | Vizualizari: 5215

Orice societate este divizata intre o majoritate absoluta si o minoritate dominanta. in societatile moderne, aparatul administrativ este condus de un numar mic de inalti functionari. Oricare ar fi numele dat acestei minoritati - oligarhie, clasa conducatoare, guvernanti, lideri, grup de decizie, nomenclatura - membrii sai beneficiaza de privilegiul apartenentei la elitele sociale si politice ale societatii.

Functiile elective si cele guvernamentale sunt monopolizate de profesionisti ai politicii. Aceste grupuri pot fi considerate elite in masura in care isi stapanesc propriile sisteme de recrutare a membrilor si prezinta o anumita omogenitate sociala si culturala. Termenul ,,elita” provine de la ,,elite”, care in traducere din limba franceza inseamna distins, select, ales.

In literatura de specialitate nu s-a ajuns la un consens in ceea ce priveste determinarea notiunii de ,,elita politica”. Pentru definirea acestui concept si a dimensiunilor sale e necear sa identificam unele repere:
- in primul rand, elita politica a societatii o constitue persoanele, care se ocupa profesional de activitatea politica, scopul final al aspiratiilor lor fiind exercitarea puterii;
- in al doilea rand, persoanele suspomenite constitue un grup, relativ izolat de restul societatii, cu un inalt grad de coeziune si care respecta, in linii generale, ,,regulele de joc” stabilite in cadrul regimului politic dat. Interesele, valorile si aspiratiile diferitor fractiuni ale elitei politice pot fi comune, dar pot sa si difere, de exemplu la grupul aflat la guvernare fata de cei din opozitie;
- in al treilea rand, exista o recunoastere, acceptare sociala a acestui grup de politicieni, ceea ce le confera o anumita legitimitate.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: 5 - 10 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-01-31 00:00:00 - 2023-02-02 00:00:00