studentie.ro  » universitar » seminarii » Estetica - filosofie a frumosului artistic si fenomenologie a operei

Estetica - filosofie a frumosului artistic si fenomenologie a operei

Publicat: 09 Oct 2010 | Vizualizari: 2144

Cand a aparut in deceniul patru al acestui secol Estetica lui Vianu, evenimentul a fost de natura sa nu surprinda, nici pe specialisti si, intr-o oarecare masura, nici publicul larg. Un intreg cortegiu de acumulari in cuprinsul gandirii estetice si critice romanesti pregatisera acest moment, iar Vianu il transformase din posibilitate in realitate. Sa urmarim, pe scurt, acest traseu.

O estetica implicita si implicata in alte contexte, desigur ca a existat si pana la tinerea intre anii 1858-1863 de catre Simion Barnutiu, la Iasi, a primului curs universitar de estetica sau pana la publicarea primului text de estetica filosofica in 1861 de catre Radu Ionescu, intitulat totusi timid numai Principiile criticii, desi ideile de baza sunt desfasurate intru legitimarea unui concept filosofic al artei si frumosului. in fapt, partea a doua a secolului trecut se caracterizeaza printr-o preocupare tot mai accentuata pentru estetic si estetica. Pe de o parte, din motive adanci de ordin existential si cultural este afirmata acum prin Maiorescu si C. Leonardescu o estetica, care desi are o intemeiere filosofica (in cel dintai caz, prin apel la Platon, Aristotel, Hegel, Feurbach, Schopenhauer, iar in cel de-al doilea, prin apel la stiintele pozitive), se infatiseaza mai degraba ca o critica culturala, cu o finalitate de pedagogie sociala.

Pe de alta parte, coexista cu aceasta directie o estetica filosofica universitara putin interesata, sau nu in primul rand, de infratirea cu instanta criticii. Astfel, Ion Pop-Florentin publica primul tratat de estetica din Romania intitulat: Estetica, stiinta filosofica despre Frumos si Arte (1874, partea I si 1887, cea de-a doua). Constantin Dimitrescu-Iasi publica in 1877 teza sa de doctorat, Der Schönheitsbegriff. Eine ästhetisch-psychologische Studie (Conceptul de frumos. Un studiu estetico-psihologic, iar Constantin Leonardescu publica in 1898 volumul Principii de filosofia literaturei si a artei. incercare de estetica literara si artistica, de fapt, o tentativa de elaborare a unei estetici filosofice intemeiata pe datele pozitive oferite de biologie, psihologie si sociologie.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00