studentie.ro  » universitar » seminarii » Intrebari-raspunsuri la dreptul muncii

Intrebari-raspunsuri la dreptul muncii

Publicat: 21 Ian 2010 | Vizualizari: 1774

Munca poate fi: manuala; intelectuala. Munca presupune aptitudini fizice si psihice. Existenta omului in societate nu a putut fi niciodata conceputa ca separata de munca -munca vazuta ca o activitate creatoare de valori materiale si spirituale a fost intotdeauna o modalitate de formare si exprimare a personalitatii umane dar si o necesitate pt. satisfacerea nevoilor sociale -munca reprezinta o activitate specifica oamenilor(manuala sau intelectuala) prin care ei utilizeaza aptitudinile fizice si psihice cu care sunt inzestrati in scopul obtinerii bunurilor necesare trebuintelor lor sociale. -munca poate fi prestata in cadrul unor raporturi juridice guvernate de dispozitiile dreptului muncii cat si intr-un cadru juridic ce excede aplicabilitatea dreptului muncii si este guvernat de norme ale altor ramuri de drept. Munca prestata in afara incidentei dreptului muncii.


Situatii:


a)munca celui care lucreaza pt. sine


b)munca desfasurata in baza unor obligatii legale


c)munca benevola pt. desfasurarea careia nu se primeste renumeratii


d)munca prestata in temeiul contractului de voluntariat


e)munca persoanelor care practica o profesie liberala(medici, avocati, notari publici, experti contabili si autorizati)


f)munca desfasurata de persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati in mod independent si de membri asociatiilor familiale.


Munca prestata sub incidenta dreptului muncii


Intra sub incidenta prevederilor dreptului muncii , munca prestata in schimbul unei renumeratii sub autoritatea si folosul altei persoane. Simpla dependenta economica nu este suficienta fiind necesar sa existe si o dependenta juridica in cazul muncii prestate, dreptul patronului de asi exercita permanent autoritatea asupra lucratorului respectiv, subordonarea lucratorului fata de patron.


Situatii:


a)munca desfasurata in temeiul unui contract individual de munca


b)raporturile de munca ce privesc functionarii publici (raporturi de serviciu) reglementate de acte normative specifice care au la baza legea nr. 188/1999 privind statutul functionarului public


c)raporturi de munca ale demnitarilor(numiti sau alesi) 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00