studentie.ro  » universitar » seminarii » Introducere in meteorologie si climatologie

Introducere in meteorologie si climatologie

Publicat: 19 Aug 2010 | Vizualizari: 2377

Meteorologia este stiinta care studiaza atmosfera atat din punct de vedere al insusirilor straturilor care o compun, al originiii si compozitiei, cat si in ceea ce priveste proprietatile acesteia (in special cele de natura fizico-chimica, dar si biologice); etimologia este legata de cuvantul meteoron (gr.), tradus prin proces/ fenomen atmosferic.

Climatologia= ramura care se ocupa atat cu stabilirea factorilor de geneza pentru climatele Pamantului (factorii radiativi; factorii dinamici; factorii fizico-geografici) cat si cu distribuirea acestora; klima(gr), inclinare.
Atmosfera= invelisul de gaze al Pamantului care contine in suspensie cantitati variabile de particule in diverse stari de agregare( in principal lichide).

Istoric meteo-climatologic
in perioada antica ideile (opiniile) privitoare la intamplarile atmosferice aveau caracter filosofico-descriptiv si se refereau la evenimente cu caracter spectacular, manifestari extreme in aspectul vremii si al climei. in sec IV d. Hr conceptiile legate de vreme si clima sunt adunate de catre Aristotel in prima lucrare de “specialitate “ (Meteorologica 364 d. Hr). Un moment remarcabil in abordarile meteo-climatologice il constituie inventarea primului instrument meteorologic – termometrul de catre Galileo Galilei-. Se trece astfel la cuantificarea elementelor meteorologice.

Primele observatii referitoare la periodicitatea (ciclicitatea) climei sunt sesizate si notate de catre viticultorii francezi din zona Bordeaux.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: S.C. SANADOR S.R.L.
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-05 00:00:00 - 2023-03-07 00:00:00