Nutritie umana
calendar_month 24 Mar 2010, 00:00
Modul in care diferite alimente contribuie la asigurarea nevoilor nutritive depinde de caracteristicile lor nutritionale, adica de continutul lor in nutrienti, de calitatile acestora, de raportul dintre ele.
Studiul unei ratii alimentare se desfasoara in doua etape:
Etapa A. Alcatuirea ratiei
in acest scop se procedeaza astfel:
a) Se stabileste categoria consumatorilor carora le este destinata ratia: varsta, sex, activitate;
b) Se stabileste nivelul energetic (in kcal) al ratiei in functie de tipul consumatorului;
c) Se stabileste numarul de prize alimentare (mic dejun, gustare, dejun, cina etc);
d) Cu ajutorul tabelelor de alimente si preparate se aleg produsele pentru fiecare priza alimentara, se precizeaza calitatile si se introduc intr-un tabel de urmatoarea forma:
Facand suma kilocaloriilor si totalizand fiecare din factorii nutritivi continuti de alimentele ce compun ratia se afla nivelul energetic si continutul sau in proteine, lipide, glucide.
Etapa B. Analiza ratiei
Pentru a aprecia calitatea ratiei alcatuite se procedeaza la determinarea unor indici de calitate astfel:
a) Structura ratiei se stabileste prin compararea datelor ratiei reale cu cele ale unei ratii etalon. Datele obtinute se raporteaza procentual la valorile ratiei etalon si se reprezinta grafic. Variatiile in plus sau minus ilustreaza structura ratiei analizate.
b) Deoarece intre substantele nutritive (P, L, G) exista stranse relatii, este necesar sa se stabileasca proportia dintre proteine, lipide, glucide. in acest scop, se raporteaza toate valorile obtinute la valoarea proteinelor.
c) tinand cont de coeficientii calorigeni ai proteinelor (4,1 kcal/g), lipidelor (9,3 kcal/g) si glucidelor (4,1 kcal/g) se calculeaza aportul energetic al fiecaruia din aceste substrate calorigene.
d) Cu ajutorul datelor obtinute la punctul precedent se calculeaza procentul de kcal furnizate de proteine, lipide si glucide.
e) Daca valoarea energetica a ratiei zilnice se considera 100%, se calculeaza distributia alimentelor pe fiecare priza alimentara.
Noutati




