studentie.ro  » universitar » seminarii » Organizarea determinarii costului de productie - etape

Organizarea determinarii costului de productie - etape

Publicat: 12 Ian 2011 | Vizualizari: 1693

Daca modul de organizare a contabilitatii de gestiune este lasata la latitudinea fiecarei unitati patrimoniale, in functie de specificul si nevoile acesteia nu inseamna ca aceste unitati patrimoniale pot opta in cele mai multe cazuri, la neorganizarea acesteia.

Din moment ce avem productie, lucrari sau servicii care necesita calculatii de costuri, acestea trebuie efectuate neaparat in cadrul contabilitatii normalizate (Dumitru Catu, 1999). Orice cheltuiala devine cost in cazul in care este asociata urmatoarelor elemente: resursa consumata, perioada de timp, loc de consum, activitate si produs sau serviciu. in acest scop, cheltuielile trebuie sa fie supuse unui proces de evaluare, masurare, clasificare, calcul si ventilare. Aceste proces de selectare si agregare este denumit calculatia costurilor.

Obiectul calculatiei costurilor il formeaza ventilarea cheltuielilor de exploatare. In regulamentul privind aplicarea Legii contabilitatii se aprecieaza ca prin componenta sa costul de productie este format din cheltuielile directe plus cheltuielile indirecte de productie repartizate rational asupra produselor fabricate, lucrarilor executate si serviciilor prestate.


Trebuie facuta distinctie intre costul produsului si costul perioadei. Costul produsului reprezinta costul atasat unui obiect stocabil si care va servi la evaluarea stocurilor. in schimb, costul perioadei este costul ales si recunoscut de contul de rezultate in perioada de referinta fara a fi atasat unui cont de stocuri.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-03 00:00:00