Ramurile antropologiei culturale
calendar_month 31 Mai 2010, 00:00
Disciplina sau stiinta numita antropologie isi trage numele de la doi termeni greci si anume: antropos – om logos – cuvant. Dincolo de aceasta acceptiune strict etimologica se intelege azi o suma de discutii ori de directii de cercetare a problematicii umane.

Tot mai frecvent, antropologia este privita ca stiinta a umanitatii. Domeniul sau de interes este tot ce se refera la fiintele umane. Scopul sau este acela de a oferi o imagine cat mai completa si sistematica asupra comunitatii. Datorita domeniului sau de studiu foarte larg avut in vedere si de alte stiinte sociale in timp s-au conturat mai multe perspective de abordare a antropologiei:

1.perspectiva biologica – studiaza omul si creatia sa ca parte a lumii biologice. Antropologia biologica sau fizica este prin urmare parte a stiintelor naturii.

2.perspectiva sociologica – defineste antropologia ca stiinta sociala alaturi de sociologie, economie, politologie, psihologie sociala. Pe aceasta filiera s-a diferentiat antropologia culturala.

3.perspectiva dintre stiintele socio-umane – a condus la individulizarea antropologiei filozofice al carui studiu ar fi natura si esenta umana.

In definirea antropologiei culturale exista cel putin doua acceptiuni:

1.o acceptiune ontologica – pune in sarcina antropologului cultural in principal studiul naturii umane, identificarea acelor constante si esente generale umane comune intregii umanitati.

Viziunea ontologica priveste fiinta umana in tripla ei calitate de fiinta biologica, sociala si culturala.(omul – rezultatul unei evolutii biologice). Omul s-a deprins treptat, a depasit existenta pur biologica, stabilind relatii intre ei de cooperare. Oamenii si-au creat institutii, au constituit societatea umana, au deprins in timp capacitati si obisnuinte care constituie cultura care sta in mare masura la baza comportamentului si actiunilor umane. Omul ca fiinta biologica, sociala si culturala isi duce existenta ca parte componenta a unui ecosistem.