studentie.ro  » universitar » seminarii » Republica Moldova in sistemul de securitate european

Republica Moldova in sistemul de securitate european

Publicat: 21 Ian 2010 | Vizualizari: 1248

Republica Moldova in sistemul de securitate european





Obiectivul studiului prezent il constituie trasarea unor perspective ale relatiilor dintre Republica Moldova si structurile de securitate occidentale, in contextul extinderii Aliantei Nord-Atlantice si a formularii Politicii Europene de Securitate si Aparare (PESA) a Uniunii Europene.


Lucrarea de fata pleaca de la citeva asumptii impuse de evolutia mediului european de securitate in ultimul deceniu. Prima dintre acestea este faptul ca structurile paneuropene de securitate, in primul rind Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), nu s-au dovedit a fi destul de eficace in prevenirea si rezolvarea conflictelor de pe continent. tinind cont de aceasta, vom considera NATO si Uniunea Europeana, prin Politica Externa si de Securitate Comuna (PESC), ca fiind elementele pivotale ale sistemului de securitate european pe termen scurt si mediu. O atare abordare “NATO-centrista” este justificata atit de procesul de transformare si extindere a Aliantei si de noua relatie Rusia–NATO conturata dupa 11 septembrie, cit si de faptul ca rolul de generatori de stabilitate in Europa le revine, in primul rind, structurilor de securitate occidentale, si nu celor paneuropene sau euroasiatice.


O a doua asumptie tine de indivizibilitatea securitatii europene. La momentul actual, acest concept are o sfera de manifestare destul de restrinsa, NATO si UE fiind singurele organizatii in care conceptul se valideaza1 . Totusi, tinind cont de procesul de extindere a UE si a NATO, precum si de existenta unui vid de securitate in Estul Europei, vom presupune ca NATO si PESA vor avea tendinta de a-si accentua si mai mult rolul de instrumente de securitate paneuropene – atat prin sfera de actiune, cat si geografic.


Reiesind din aceste asumptii, prezentul studiu intreprinde o tentativa de a contura rolul potential al Moldovei in cadrul sistemului de securitate european, tinind cont de dezideratul de integrare al republicii in Uniunea Europeana, consfintit in documente si declaratii oficiale, considerate de referinta pentru politica externa. Se va tine cont si de alti factori relevanti pentru conturarea rolului Republicii Moldova in sistemul european de securitate, si anume: deficitul de securitate al republicii, relatiile dintre NATO/UE cu alte state europene necandidate la aderare. Lucrarea de fata va tine cont in mare parte si de aspectele nonmilitare ale securitatii.


Studiul este conceput drept un material care ar facilita conturarea unei strategii de interactiune dintre Republica Moldova si actorii-cheie in procesul de edificare a unui nou sistem de securitate europeana. Pe parcurs, vom incerca sa evidentiem actorii interesati si sferele de aplicare a intereselor de securitate ale acestora in Moldova.

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: S.C. SANADOR S.R.L.
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-07 00:00:00