studentie.ro  »  Universitar  »  Seminarii  »  Seminar Finante publice

Seminar Finante publice

calendar_month 15 Ian 2010, 00:00
Conditiile aparitiei finantelor: - existenta statului cu functii si sarcini bine definite- un anumit nivel de dezvoltare a relatiilor marfa-bani. In sclavagism si in feudalism au existat doar elemente de finante, abia in feudalism putem vorbi de un adevarat sistem financiar.

Continutul economic al finantelor: relatiile banesti care se nasc intre stat, pe de o parte si pers.fizice si juridice pe de alta parte, in procesul repartitiei P.I.B. si a V.N, in vederea constituirii,repartizarii si utilizarii fondurilor banesti necesare satisfacerii nevoilor statului reprezinta continutul economic al finantelor.

Conditii pt.ca o rel. baneasca sa fie si rel. financiara: - sa reflecte un transfer de P.I.B,V.N in forma baneasca
- transfer fara echivalent ( fara contraprestatie), cu titlu definitiv sau temporar
- resursele constituite sa fie destinate indeplinirii functiilor si sarcinilor statului,sau pt. alte nevoi obstesti.
Relatii financiare: 1.- rel. financiare propriu-zise:- reflecta un transfer definitiv si fara contrprestatie din PIB: bugetul de stat,bugetele locale 2. rel. de credit:- reflecta un transfer banesc,rambursabil, cu contraprestatie ( sub forma de dobanzi),temporar 3. asigurarile:- reflecta un transf. obligatoriu sau facultativ, dupa caz in schimbul unei contraprestatii care depinde de producerea unui fenomen aleatoriu.