studentie.ro  » universitar » seminarii » Seminar Studiu climatic - judetul Calarasi

Seminar Studiu climatic - judetul Calarasi

Publicat: 15 Ian 2010 | Vizualizari: 2094

Radiatia solara directa este acea parte din radiatia venita de la Soare care ajunge nemodificata la nivelul suprafetei solului sub forma unui manunchi de raze paralele.Altfel spus, intensitatea sa se defineste ca fiind cantitatea de caldura, exprimata in calorii, in timp de 1 minut, o suprafata egala cu 1 cm2, dispusa perpendicular pe directia razelor, deosebita valoric essential de aceea receptionata de aceeasi suprafata, in aceeasi unitate de timp la limita superioara a atmosferei, adica corespunzatoare notiunii de constanta solara.Valoarea constantei solare este de aproape 1.94 cal/cm2/min, cu mici variatii de 1%, determinate de variatia in cursul anului a distantei dintre Soare si Pamant si, de activitatea solara.Cu toate acestea, valoarea sa nu coboara sub 1.9 cal/cm2/min si nici nu depaseste 2.1 cal/cm2/min.La statiile actinometrice din Romania intensitatea radiatiei solare se masoara cu diferite tipuri de pirheliometre si actinometre.Cele mai utilizate sunt: actinometrul thermoelectric AT-50, pirheliometrul calorimetric Michelson si pirheliometrul cu compensatie electrica Angstrom.


Radiatia solara directa – in cadrul regiunii de campie din sudul tarii se poate aprecia ca sumele medii anuale ale radiatiei solare directe pot ajunge la 70-75 kcal/cm2 pe suprafata orizontala , vara pe timp senin, sumele lunare au valori de 10-12 kcal/cm2, in timp de iarna valorile pot scadea pana la 1 kcal/cm2 . Bilantul multianual al radiatiei solare directe ne arata ca sectorul studiat este favorabil cerintelor ecologice ale plantelor de cultura, chiar pentru unele mai pretentioase (ricinul).


Durata medie de stralucire a soarelui depaseste 2200h/an. in afara radiatiilor solare directe ziua , pe timp senin , la nivelul suprafetei active ajung radiatiile difuze. Valorile maxime ale acestora se inregistreaza in luna iulie, iar cele minime primavara. 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Studio20
Nivel cariera: 1 - 2 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI, Cluj Napoca, Iasi, Pitesti, Ploiesti
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-05 00:00:00