Sociologie Juridica Suport Seminar An 1 Drept
calendar_month 12 Mai 2010, 00:00
Daca pentru Rene König chestionarul este “calea regala” a sociologiei, pentru orice cercetator care isi fundamenteaza studiile pe conceptia stiintifica materialist dialectica si istorica observatia constituie sursa indispensabila de date si totodata proba decisiva a valorii si semnificatiei concluziilor la care ajunge.
Datele observatiei directe isi pastreaza valoarea de fapte numai in raport cu - observatorul care le-a inregistrat. Pentru toti ceilalti, datele observatiei devin date indirecte, secundare, cu o valoare documentara, care trebuie verificate si - confruntate prin alte observatii directe. Rolul de neinlocuit al datelor observatiei de teren intr-o investigatie sociologica este demonstrat, in ultima instanta, de imposibilitatea logica si gnoseologica – derivata din obiectivele stiintifice urmarite – de a realiza constructii teoretice si solutii eficiente numai din “reflectari ale reflectarilor (opiniilor)” sau din “imagini ale imaginilor” fenomenelor sociale studiate, fara implicarea directa a universului material, obiectiv, studiat.
Observatia sociologica este o tehnica de lucru care face parte dintr-un set de tehnici practicate in investigatiile sociologice si totodata o etapa sau un moment al demersului sociologic. Este de mentionat faptul ca orice cercetare impune utilizarea unui intreg set de tehnici si instrumente de lucru (nu este suficienta o singura tehnica, nu este suficient un singur instrument) – pe de o parte – si parcurgerea unei intregi traiectorii, cu numeroase etape si “momente” – pe de alta parte. Ignorarea unor tehnici si etape principale se afla la originea unor concluzii empiriste, psihologiste
Noutati




